Ljuvliga hallongrottor
Foto: (c)ecilia
Hallongrottor är kakor jag sällan misslyckas med. Häromveckan gjorde jag dock det och det berodde på att jag köpt Ica:s hallonsylt. Det avråder jag därför er att använda. Den rinner ut, blir genomskinlig och känns inte som det är några hallon i alls.
Receptet jag brukar använda har jag fått från tidningen Buffé (ironiskt nog) sedan många år tillbaka
- 4½ dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g smör
- Fyllning: 1 dl fast hallonsylt
Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det.
Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare.
Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
Forma degen till valnötsstora bollar. Sätt ugnen på 200°C.
Lägg i muffinsformar på plåtar.
Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.