Tårtbuffé. Förberedelser

Om mindre än en vecka fyller jag 30. Eftersom mitt höggravida tillstånd inte tillåter en galen maskeradfest som jag hade tänkt mig blir det det näst bästa. Tårtkalas.
Äntligen har jag en anledning att testa att baka en massa tårtor. För att logistiken ska fungera i köket där det är ont om plats i kyl och frys krävs lagom mycket förberedelser.

Men jag ska börja i dag med att baka Death by chocolate, en mastig chokladkaka som jag tagit ur min favoritbok Söta saker, som förövrigt är min favoritblogg också.

Retrofantasi

Fantiserade ihop ett kollage på Åhléns klubbsida.


Underbara retrodrömmar

Jag är så kär i allt var 50-talsretro heter. Särskilt när det gäller inredning. 50- och 60-talet hade de absolut snyggaste formerna.

Se här till exempel, ett reportage från Sköna hem.

 
Bilden kommer från Sköna hem.


Nostalgitripp till klassfesterna i 5:an

När jag gick i mellanstadiet turades alla 5:or och 6:or i kommunen om att ha disco. Ett stående inslag på discot förutom danstävlingar och popcorn var de så kallade "Studsmattorna". Jag vet att min mamma hjälpte till att göra såna till ett av våra discon. Pappa var ständigt anlitad popcorn-poppare eftersom hans popcorn var godast i stan (enligt mina kompisar).

Allt det här kom jag att tänka på när jag hittade följande recept.
Jag vet inte om det exakt var så här som Studsmattorna gjordes, men det känns väldigt likt i alla fall.

Funderar på att testa någon dag trots att jag är lite skeptisk till allt som innehåller gelatin.


Följ mig

Följ min blogg med bloglovin

Vit kladdig kaka

I morgon har jag och mannen blivit bortbjudna till nya bekantskaper på spelkväll. Jag som blir nervös som om jag ska på dejt tänker att man måste ha något med sig för att göra ett gott intryck. Så jag bakar en vit kladdkaka som jag tänkte bjuda på till fika. Den kommer serveras med jordgubbar och grädde eller glass. Eller möjligen hallon och glass, har inte riktigt bestämt mig än.

Häromdagen bjöd en arbetskamrat på vit kladdkaka som hon hade smaksatt med citron. Min blir dock utan citron. Jag har alltid varit skeptisk till citron i mat och bakning av någon anledning. Och då var ändå min kollegas kaka jättegod.
Men som sagt, jag kör min vanliga variant efter ett recept från min favoritbloggerska Söta Saker.


Visst längtar man?



Foto: (c)ecilia


Här vill jag vara i helgen


Snickerskakor med havrefras


Foto: (c)ecilia


Morötter och jordnötter

I kväll var jag uttråkad. Och vad gör man då? Bakar så klart. Kvällen känns redan så mycket roligare och då är mina bakverk inte ens klara.

Först fick jag för mig att använda en förpackning yoghurt som stod öppnad i kylen. Kom på att jag hade lite morötter i kylen också och blev genast sugen på att testa att baka morotsbröd. Min mamma gjorde jättegott sådant när jag var liten, men den här gången fick det bli från ett recept på nätet.

Just nu är degen på jäsning och eftersom en timmes jäsning känns som en evighet började det klia i fingrarna på mig. Har haft en halv burk jordnötssmör stående ett tag i kylen (förmodligen en rest från när vi gjorde satay-sås till thai-maten senast) och nu fick jag för mig att äntligen baka Snickerskakor, något jag inte gjort på mer än tio år. Eftersom jag inte hade några vanliga cornflakes hemma fick det bli havrefras. Det känns nyttigare på något sätt men jag vet ännu inte om slutresultatet blir lika bra. Blockchoklad att ha över kakan hade jag dock hemma och den ska snart smältas för att hällas över jordnötsblandningen.

Hur slutresultatet efter denna kväll blir får ni veta i nästa bloggpost.

Djuriskt i barnrummet

Vi håller på att inreda ett barnrum hemma. Jag fastnade för den här fina affischen och funderar på att slå till.


Foto: http://www.etsy.com


En sockerfri fest

Har svärmor på besök. Hon fick diabetes för ett år sedan och undviker därmed socker och helst vitt mjöl, pasta, potatis och ris.
Å ena sidan är det inte så märkligt i vårt hem eftersom både maken och jag kört någon slags GI till vardags under några år. Å andra sidan har jag på sistone bara bakat en massa sötsaker.

Ikväll ville vi festa till det lite extra, men ändå inte förstöra svärmors diet.

Jag hittade ett jättelätt recept på GI-kladdkaka som blev väldigt lyckad. Och så hade vi fruktsallad och grädde till.
Varför festar vi inte på det sättet annars? man måste inte ha massa sött för att det ska vara gott.

Foto: (c)ecilia





100 gram  
100 gram 
1 dl 
2 st 

1 st 

1 msk 

 
 Smält smör och choklad ihop och tillsätt sedan grädden. Vispa äggen fluffiga. Häll ner chokladsmeten i äggen.
Tillsätt innanmätet av vaniljstången och kakaon. Häll i form som du smörat och haft exempelvis kokos i. Grädda 5 minuter i ugnen på 200 grader.  Låt kakan svalna, bäst blir den när den stått i kylen några timmar. Servera med grädde och gärna lite hallon.

 


Ljuvliga hallongrottor




Foto: (c)ecilia

Hallongrottor är kakor jag sällan misslyckas med. Häromveckan gjorde jag dock det och det berodde på att jag köpt Ica:s hallonsylt. Det avråder jag därför er att använda. Den rinner ut, blir genomskinlig och känns inte som det är några hallon i alls.

Receptet jag brukar använda har jag fått från tidningen Buffé (ironiskt nog) sedan många år tillbaka 


  • 4½ dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör
  • Fyllning: 1 dl fast hallonsylt

 Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det.
Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare.
Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
Forma degen till valnötsstora bollar. Sätt ugnen på 200°C.

Lägg i muffinsformar på plåtar.
Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

 

RSS 2.0